PMR446 is een standaard voor portofoons die vrijwel in alle Europese landen vergunningsvrij kan worden gebruikt.

De afkorting PMR staat voor Personal Mobile Radio en de toevoeging komt van de frequentie waarop de zendontvangers, of portofoons, werken. Het vermogen van de zenders bedraagt maximaal 0,5 watt en de bouwkwaliteit is divers. Er zijn zeer goedkope modellen voor kinderen tot semiprofessionele modellen geschikt voor BHV en klein zakelijke markt. Het bereik varieert afhankelijk van het gebruiksgebied tussen enkele honderden meters tot enkele kilometers in ideale omstandigheden. Dit type portofoons kunnen niet worden voorzien van andere antennes en mogen niet in relais worden geschakeld (geen versterkers toegestaan).

 

Er zijn vele fabrikanten actief in dit segment. PortaCom levert deze toestellen echter alleen van de vooraanstaande merken Kenwood, Hytera en Motorola. Ook beperken wij ons tot de betere toestellen geschikt voor de zakelijke markt.

 

Inmiddels zijn er ook in dit segment digitale toestellen te verkrijgen. Wel dient de gebruiker zich te realiseren dat dit geen garantie is voor storingsvrije communicatie. Omdat er zeer veel van deze toestellen in omloop zijn die allen dezelfde frequenties gebruiken, is het niet uitgesloten dat zich iemand in de nabijheid bevind welke invloed heeft op uw communicatie. Wanneer dit geen probleem is dan is PMR446 een budgetvriendelijke oplossing.