ATEX Portofoons

Gepubliceerd op 28 oktober 2022 om 10:00

Explosieveilige (ATEX) radiocommunicatie is van levensbelang wanneer er gewerkt wordt in stofexplosie gevaarlijke atmosferische zones. In de binnenste werken van non-ATEX apparatuur kan het voorkomen dat de componenten opwarmen of dat er vonkoverbrenging plaats kan vinden, wanneer dit in een explosieve-atmosfeer gebeurt kan dat een verwoestende explosie veroorzaken tot extreme schade als gevolg. Een ATEX certificaat is daarom verplicht voor alle radioapparatuur die wordt gebruikt in een
omgeving met een hoog explosierisico.

Ontstaan van een explosie

Explosiegevaar is aanwezig zodra een mengsel van lucht en een brandbare stof (in de vorm van gassen, dampen, nevels of stof) onder atmosferische omstandigheden wordt ontstoken en na ontsteking uitbreidt totdat alle brandbare stof verbrand is. Het explosiegevaar kan zich uiten in drie vormen:

  • gasexplosiegevaar;
  • nevelexplosiegevaar;
  • stofexplosiegevaar.

Beroepsgroepen

Werkgevers die te maken krijgen met explosiegevaar zijn actief binnen branches zoals de (petro)chemie, de verfindustrie, de papierindustrie, de voedingsmiddelenindustrie en de houtverwerkende industrie. De specifieke beroepen waaraan gedacht moet worden, zijn die beroepen die betrokken zijn bij het primaire proces van het bedrijf zoals: operators van installaties en machines, installateurs, onderhoudsmonteurs en logistiek medewerkers.

Atex-zones

Gas Stof Explosiegevaar aanwezig in % tijd 
Zone 0 Zone 20 Meer dan 10%
Zone 1 Zone 21 0,1% – 10% van de tijd
Zone 2 Zone 22 Minder dan 0,1%

Benieuwd of uw onderneming ATEX apparatuur nodig heeft , neem contact op met Portacom en laat u adviseren zodat u geen onnodige risico's loopt.  

Portacom beschikt over een uitgebreide ATEX portofoon verhuur vloot, voor korte evenementen of lange ondernemingen wij zorgen voor uw ATEX radiocommunicatie ondersteuning met gecertificeerde portofoons. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.